Ellen

Ellen

persoonlijk reisadviseur

We zijn weer compleet

We zijn weer compleet!

Ik was van plan om heel trouw en consistent iedere week een nieuwe blog op mijn website te plaatsen. We maken immers genoeg mee en Google houdt daar ook wel van ;-). Maar dat we genoeg meemaken is een understatement. De dagen en weken vliegen werkelijk voorbij. Ik schrijf dit verhaal op de boot van Oslo naar Kiel in Duitsland, maar nu ik het plaats ben ik alweer 1,5 week thuis. Ik was onderweg naar Nederland. Laten we eerst nog even terug gaan naar een paar weken geleden.

Bezoek aan Stavanger

Begin oktober moesten we met het hele gezin naar Stavanger om ons te registreren bij de politie. Met dat registratiebewijs mogen we in Noorwegen blijven. Niet dat je dan alles kan en mag, want daarvoor heb je een D(ummy)-nummer of persoonsnummer nodig. De afspraak bij de politie was in principe alleen voor Vincent, want de meiden en ik konden pas in november terecht. Maar we troffen het: de medewerker had er zin in en heeft ons alle vier geregistreerd in één afspraak. Klinkt heel simpel, is het eigenlijk ook, maar toch werkt het vaak niet zo in Noorwegen. Alles moet volgens het boekje..

We konden direct doorlopen naar de belastingdienst voor de aanvraag van ons persoonsnummer. Ik heb mijn D-nummer al, maar Vincent nog niet. Formulieren invullen, tig papieren aanleveren als bewijs dat wij ons hier kunnen redden en nu is het afwachten maar. Het kan tot 16 weken duren voordat we horen of ons persoonsnummer wordt toegewezen. Sidenote.. na het zetten van de laatste krabbel werd ons pas verteld hoe lang dit proces duurt. En toen wij vroegen of Vincent dan niet tijdelijk een D-nummer kan krijgen, was het antwoord: nee, nu kan dat niet meer. Dat had je moeten vragen voordat je deze formulieren invulde.. Zucht..

We waren niet alleen voor de afspraak met de politie in Stavanger. Zoals ik in mijn vorige blog aangaf, hebben we besloten een nieuwe auto te kopen. Onze auto beviel nog heel erg goed, maar we hebben een 4WD en winterbanden nodig. En aangezien invoeren heel veel geld kost, hebben we een nieuwe (tweedehands) auto uitgezocht. Laat die nou net ook in Stavanger staan.. De auto zag er goed uit, reed lekker en hebben we dus gekocht. En daarom was ik ook op weg naar Nederland om onze oude auto te verkopen.

Sleutel van ons huis

Na een laatste week in onze fijne Airbnb te hebben doorgebracht, was het eindelijk tijd om de sleutel van ons huis in ontvangst te nemen! De verhuiswagen met onze eigen spullen kwam direct diezelfde dag. Wat een heerlijkheid om weer wat meer kleding te hebben, wat ander speelgoed voor de kinderen en weer onder je eigen dekbed te slapen. Doordat we de afgelopen maanden met veel minder spullen hebben gedaan en daardoor alles veel simpeler werd, merk ik wel dat ik relaxter ben. Is de kleding nog schoon, dan kan dat best nog een keer gedragen worden. Koffer pakken voor Nederland? Ach, als ik iets mis, komt het ook wel goed. Waar ik voorheen vrij panisch allerlei lijstjes afwerkte, heb ik dat nu een stuk minder. Fijn gevoel is dat 😊

Verhuiswagen-weer-compleet

Bezoek in Vegårshei

De spullen werden geleverd en dus was het tijd om uit te pakken. Maar dat niet alleen, want Lieke is inmiddels ook op haar Noorse school gestart. Ze is ontzettend goed opgevangen en heeft het naar haar zin. Helaas wel direct een beetje ziek geworden, maar dat kan overal gebeuren. Enkele dagen na de verhuizing hadden we ons eerste ritje naar de luchthaven van Kristiansand. Mijn ouders kwamen op bezoek en namen onze katten mee! Yes, eindelijk weer helemaal compleet. We hebben een heerlijke week met z’n allen gehad.

Tijdens het bezoek van mijn ouders kregen we nog meer bezoek. Ik ben zelf 15 keer eerder in Noorwegen geweest en Vincent een keer of 40. En nog nooit hadden we elanden gezien. Tot deze reis. De eerste eland spotten we in de buurt van Hovden, in het Setesdal tijdens onze rondreis. Maar wat er afgelopen week gebeurde, was zo bijzonder. We waren net voor Jasmijn aan het zingen, toen Lieke plotseling riep: ELAND!! Stond er een eland in onze tuin van de struiken te smullen. WOW! Ze bleef rustig staan en liet ons uitgebreid foto’s van haar nemen. De volgende dag keek ik weer naar buiten de tuin in, toen ik ineens 2 elanden zag staan. Een moeder met haar jong. Ze stonden heerlijk te knabbelen aan de appelboom. Zo enorm gaaf! De dagen erna zijn ze nog meerdere keren terug gekomen. En vlak voordat ik vanochtend vertrek, sprongen er 2 reeën door de tuin. Ik geloof dat we hier wel willen blijven wonen..

Bezoek aan Nederland

Begin november was ik in Nederland. Op bezoek bij vrienden, familie, ik heb de auto verkocht en kon het combineren met een tweedaagse van mijn werk. Even terug naar de roots, maar ik merkte bij het vertrek uit Noorwegen dat het land in mijn hart zit. Ik kon niet wachten tot ik weer terug kon naar mijn gezin in het prachtige Noorwegen.

Tot de volgende update! Heb je trouwens onze vorige blogs al gelezen? Deel 6, deel 7 en deel 8 van ons avontuur.


Ben je enthousiast geworden over Noorwegen? Wil je zelf ook op reis en weet je niet goed waar je moet beginnen of wat je echt niet mag overslaan? Naast mijn blog over onze emigratie ben ik persoonlijk reisadviseur en stel graag je reis samen. Vul een reisaanvraag in en ik ga met veel plezier voor je aan de slag.

Nieuwste blogs

Deel deze blog

Op reis met Natuurlijk Op Reis?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs