Ellen

Ellen

persoonlijk reisadviseur

Nederland vs. Noorwegen

Nederland vs Noorwegen emigratie

Het voelt als gisteren dat ik mijn vorige blog heb geschreven. Maar er is weer een halfjaar voorbij gevlogen. Een halfjaar vol bezoekjes uit Nederland, met bezoeken van elanden, eekhoorns die kwamen buurten en afspraken met vrienden die we hier gemaakt hebben. Het vieren van feestdagen, maar ook werken, school en de dagelijkse bezigheden. Daarom dit keer geen opsomming van wat we hebben meegemaakt. In plaats daarvan leek het me leuk om enkele verschillen van Nederland vs. Noorwegen te delen. Want na 1,5 jaar avontuur in Vegårshei, hebben we die verschillen al (deels) ontdekt.

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding

Een bekend gezegd in Noorwegen is dat er geen slecht weer bestaat, alleen slechte kleding. En zo werkt het ook echt hier. Jasmijn zit op de barnehage, Lieke op school, maar voor beide plekken geldt dat ze in weer en wind naar buiten gaan. Uiteraard met mooi weer, maar ook in de regen weten ze zich uitstekend te vermaken. En gaan ze dan maar een kwartiertje uitwaaien buiten? Zeker niet! Ook dan hoort buitenspelen bij het vaste dagprogramma. Regenpak aan, regenhoedje op en spelen maar. De ruimtes waar de jassen hangen zijn dan ook stukken groter dan op school in Nederland. Geen luizentas met je jas erin, maar iedereen heeft minstens 2 sets reservekleding op school/ de barnehage. Daarnaast regenpak, winterpak, laarzen, extra schoenen, extra paar handschoenen en natuurlijk een charmante zuidwester. Heerlijk die frisse lucht!

Sneeuwvrij

In het begin werd ons nog wel eens gevraagd of de kinderen sneeuwvrij kregen toen we de eerste sneeuw meldden. Ehm.. nee, zeker niet! Waar wij wonen ligt gemiddeld 3 maanden per jaar sneeuw. Dat zegt denk ik genoeg over vrij zijn als er sneeuw ligt of valt. Wanneer er veel sneeuw verwacht wordt, krijg je als ouder bericht van school of je werkgever dat je bijtijds moet vertrekken van huis. Natuurlijk is het verkeer ook wel eens een beetje ontregeld bij enorme hoeveelheden sneeuw, maar de sneeuwschuivers gaan dag en nacht door. Dus zorg voor goede banden onder je auto, rijd rustig en vertrek op tijd. Dan komt alles goed. Daarbij moeten de kinderen niet denken aan sneeuwvrij. Verse sneeuw betekent juist dat je die poedersneeuw weer kan gebruiken in je bouwwerk waar je de hele winter aan werkt. Wij vinden deze echte winters ook fijn. Meestal dan.. je oprit die veranderd is in een ijsbaan is iets minder..

Verschillen Nederland vs Noorwegen

School en opvang

Als we het dan toch over school en buitenspelen hebben; in Noorwegen gaan kinderen pas naar de basisschool als ze 6 jaar zijn. En dan niet op de dag dat ze 6 worden, maar in augustus in het jaar dat ze 6 worden of zijn geworden. Alle kinderen starten dus op dezelfde dag in de eerste klas. In het voorjaar hebben ze al meerdere kennismakingen gehad met school, de andere kinderen en de juf. Wij vinden het ideaal! Niet instappen in een klas die elkaar al maanden kent, maar gelijk bouwen aan een fijne schooltijd met elkaar. En niet geheel onbelangrijk: ze mogen langer kind zijn. Vanaf 4 jaar doen ze uiteraard wel wat oefeningen om klaargestoomd te worden op de basisschool, maar dat gaat echt nog spelenderwijs. Kinderen moeten al zoveel, ze moeten al zo jong zelfstandig zijn en hier in Noorwegen mogen ze wat langer klein blijven.

Activiteiten op school

Iets wat samenhangt met de vele sneeuw in onze regio, zijn de activiteiten die de kinderen op school of de barnehage doen. Lieke heeft wekelijks een halve dag buiten les. Dus los van de buitenspeeltijd die ze ook nog heeft die dag. Tijdens deze middag gaan ze ’s winters met rugzakje op en ski’s onder op pad. Langlaufen door het bos om halverwege van een welverdiende pauze te genieten. Worstjes mee en grillen maar. Ook op de barnehage gaan ze wekelijks på tur. Ze krijgen hun rugzak op en leren dan van alles over de natuur. En ook na schooltijd wordt er van alles voor de kinderen georganiseerd, zoals langlaufwedstrijden.

Ja en amen

Is Noorwegen in alles beter dan Nederland? Nee hoor, ieder land heeft z’n mindere kanten. Tenminste, vanuit ons opzicht. De meeste Noren zijn er niet echt goed in om te zeggen wat ze vinden. Dat is soms heerlijk, want Nederlanders zijn naar mijn mening juist doorgeslagen naar de andere kant. Die willen overal wat over zeggen, ook al hebben ze er eigenlijk niets mee te maken. Maar ja, vrijheid van meningsuiting hè. In Noorwegen duren vergaderingen veel korter, knikken de meesten ‘ja en amen’ en zal niet iedereen z’n mening geven. Een verademing, meestal dan. Want als je juist wel iemand z’n mening wil horen, zal een Noor die niet altijd eerlijk geven. Ze houden veel voor zichzelf en dat kan wel eens frustrerend zijn. Dan willen ze de lieve vrede bewaren, terwijl jij juist wil weten waar je aan toe bent. Ach.. dat is ook voor ons een leerproces.

Iets wat daarmee samenhangt, is het snel reageren op zaken. Nederlanders doen alles snel, snel, snel. 5 afspraken op een dag en weer door. Mailtjes die een week liggen, dat kan echt niet. Terwijl de Noren er een veel rustiger werktempo op nahouden. Eerder het mañana mañana gevoel uit Zuid-Europa. En ik betrap mezelf er dan ook regelmatig op dat ik hier niet altijd goed tegen kan. Aan de andere kant, ik kan het vervelend vinden, maar daar schiet ik niets mee op. De Noor verandert niet. Dus relaxed.. take it easy!


Wat denk jij over deze verschillen van Nederland vs. Noorwegen? Ben je enthousiast geworden over Noorwegen? Wil je zelf ook op reis en weet je niet goed waar je moet beginnen of wat je echt niet mag overslaan? Naast mijn blog over onze emigratie ben ik persoonlijk reisadviseur en stel graag je reis samen. Vul een reisaanvraag in en ik ga met veel plezier voor je aan de slag.

Nieuwste blogs

Deel deze blog

Op reis met Natuurlijk Op Reis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs