Foto van Ellen

Ellen

persoonlijk reisadviseur

Oostkust Australië; de beste reistijd

Oostkust Australie beste reistijd - Fraser Island

Een roadtrip langs de Oostkust van Australië; land van Aussies en kangoeroes, surf, strand en avontuur. Het is je ultieme droomreis en die wil je beleven tot de max! Liefst met een fijne temperatuur, een zonnetje en niet te veel regen. Ja, toch?! Een reis langs de oostkust van Australië; wat de beste reistijd is, vertel ik je in dit blog. 

Enorme afstanden 

Omdat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies tegenovergesteld met die van ons. Zo is het in onze zomer daar winter en is het lente in onze herfst. Oh en andersom natuurlijk ook!

Maar er zijn meer verschillen. Niet zo gek ook want de route van Cairns naar Sydney is met zo’n 3000 kilometer ongeveer gelijk aan de afstand tussen Denemarken en Zuid-Spanje. Je kan je een beetje voorstellen dat het klimaat hierdoor ook verschillend is. Zo is het noorden rondom Cairns tropisch en heeft de regio rondom Sydney een mild klimaat. Hoe zit dat precies?

Cairns en het tropische noorden 

Deze regio kent een subtropisch klimaat waardoor het hier het hele jaar warm is. Wel zijn er twee seizoenen; het warme droge seizoen (mei t/m november) en het hete natte seizoen (december t/m april). 

De temperaturen kunnen hier in de Australische zomer oplopen tot 40 graden. Er zijn mooie droge dagen maar er zijn ook flinke stortbuien, kunnen tropische cyclonen en overstromingen voorkomen en het water bij het Great Barrier Reef kan door de regen wat troebeler zijn. Ook zijn er in deze tijd ‘marine stingers’ (giftige kwallen) in de zee. Niet de beste tijd dus voor je roadtrip langs de oostkust van Australië

Oostkust Australie beste reistijd - Great Barrier Reef

Stinger Season noemen de Aussies het; de periode van november t/m mei waarin de box jellyfish aanwezig zijn in de tropische wateren rondom Cairns en het Great Barrier Reef. Zwem in deze periode altijd bij een bewaakt strand en let op de veiligheidsborden. Aan te raden zijn stingersuits die je beschermen tegen zowel kwallenbeten als de zon. 

Oostkust Australië; wat is de beste reistijd … voor Cairns en het tropische noorden? 

Dat is zonder twijfel het droge seizoen van mei tot november. Het is er lekker warm en zonnig; met  zo’n 25-30 graden heerlijk om wat te ondernemen. Ook de watertemperatuur is aangenaam en er zijn geen kwallen in de zee. De Australische wintermaanden zijn daardoor perfect voor je roadtrip langs de oostkust van Australië. 

Oostkust Australië beste reistijd - noorden

Het zuidelijke deel van de oostkust Australië 

In het zuidelijke deel van de oostkust van Australië (van Brisbane tot Sydney) is het klimaat een beetje zoals aan de Middellandse Zee. De zomers (december tot februari) zijn hier warm met temperaturen tot boven de 30 graden en de winters (juni tot augustus) fris met minima rond een graad of 15. De meeste regen valt van december tot en met maart. Gemiddeld genomen is het in dit deel van de Oostkust Australië eigenlijk altijd wel aangenaam, wat het ook tot een populaire regio maakt onder de Australiërs zelf. 

Oostkust Australië; wat is de beste reistijd … voor het zuidelijke deel?

De lente en herfst; we noemen ze ook wel ‘shoulder seasons’! Dit zijn de beste periodes voor deze regio. Van augustus tot november en maart tot mei is het weer chill met milde temperaturen rond de 20 tot 25 graden. Lekker warm, weinig regen en niet te heet om iets te gaan doen.


Plannen dus; die roadtrip langs de Oostkust van Australië; met de perfecte route in de beste reistijd wordt dit de reis van je dromen. Ik ken het land! Ik was er met heerlijk weer maar ook met stortbuien en kwallen. ‘Been there, done that’ en dus weet ik hoe het zit. Ik help je graag de voor jou ideale reis en tijd te organiseren. Ik ben persoonlijk reisadviseur, heb bijna 15 jaar ervaring met Australië en ben er meerdere keren geweest. Vul een reisaanvraag in en ik ga met veel plezier voor je aan de slag.

Nieuwste blogs

Deel deze blog

Op reis met Natuurlijk Op Reis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs