Je wil graag naar Lapland. Natuurlijk! Een huskysafari, ritje op een sneeuwscooter en natuurlijk wil je het magische Noorderlicht zien; je wil het allemaal meemaken. Maar, koukleum als je bent, zie je op tegen ijzige kou en een bevroren neus. Hoe koud is het in Lapland? KOUD, denk je al snel. Toch is dat lang niet altijd het geval en hangt het van veel dingen af. Lees maar even mee.
Hoe koud is het in Lapland?
Lapland is, anders dan de naam doet vermoeden, geen land maar een regio die zich uitstrekt over het uiterste noorden van Finland, Noorwegen en Zweden. Dat het in Lapland altijd koud is, is echt een fabeltje. Wat wel zo is, is dat de temperatuur door het jaar heen enorm verschilt; van plus 20°C in de zomer tot min 35°C in de winter. Gemiddeld gezien natuurlijk, pin me er niet op vast en uitschieters daargelaten.
Laten we ons even focussen op de winterperiode. Die duurt, net als in Nederland, van december tot maart en is hét seizoen voor winterse activiteiten én het Noorderlicht! Hoe koud is het in Lapland in de winter? Ook dan zijn er grote verschillen; van enkele graden in de plus tot min 35°C! Het gemiddelde van zo’n 15°C voelt gek genoeg veel minder koud aan dan je zou verwachten. De luchtvochtigheid is laag waardoor de droge kou veel beter te ‘handelen’ is. Een andere factor is wind; die is in Lapland veel minder aanwezig wat ook invloed heeft op hoe koud het werkelijk voelt.

De temperatuurverschillen in Lapland zijn in de winter lastig te voorspellen. Gemiddeld is januari de koudste maand met afgelopen jaar uitschieters richting 40°C onder nul! In maart zijn de dagen langer, wat te merken is aan de gevoelstemperatuur.
Actief in de buitenlucht
Verheug je je op een sledetocht achter een stel hyperactieve pluizige poolhonden of een rit op een sneeuwscooter over oneindige sneeuwvlaktes? Geen zorgen over het weer; activiteiten gaan eigenlijk altijd door, ongeacht de temperatuur. Het motto van de gemiddelde Sámi: op kou kan je je op kleden! Laagje, laagje en nog een laagje; dat is het beste advies. Hoe kouder, hoe meer lagen je over elkaar draagt.

Laagjes, laagjes, laagjes
Allereerst! Thermokleding, wat fungeert als basislaag. Daarover draag je een fleece of wollen trui. Tenslotte een warme winterjas en skibroek. Zorg ook echt voor wollen sokken met goede warme snowboots. Oh, en natuurlijk een muts, sjaal en handschoenen of wanten; die zijn onmisbaar. Liefst nog in een dubbele laag.
Ga je georganiseerd op pad, dan krijg je een thermopak te leen. Dat je er in het logge pak uitziet als een sumoworstelaar, neem je graag voor lief als je er zelfs tot 40°C onder nul nog warmpjes bij zit. Ook de thermolaarzen houden je lekker warm. Kom maar op met dat betoverende landschap; jij bent er klaar voor!
Dus, aan alle koukleumen onder ons. Hoe koud het ook is in Lapland? Met de nodige voorbereiding en tips vooraf (die krijg je nog uitgebreid van mij voordat je vertrekt) komt het met die bevroren neus echt helemaal goed. Ik ben persoonlijk reisadviseur en stel graag je reis samen. Vul een reisaanvraag in en ik ga met veel plezier voor je aan de slag.