Zelf ben ik die-hard fan van Masterchef Australia. In het najaar zit ik dan ook dagelijks steevast op de bank; klaar voor een nieuwe aflevering. Voor de buis en in de tijd dat ik zelf in Australië was, heb ik echt kennis mogen maken met typisch Australisch eten. Het is anders dan veel andere keukens en gevuld met buitenlandse invloeden. Lees maar mee!
Denk je aan typisch Australisch eten; wat is dat dan? Bij culinaire uitspattingen in Italië of de bourgondische keuken in Frankrijk kunnen we ons allemaal wel wat voorstellen. Maar als je vraagt wat typisch Australisch is qua eten, is het antwoord vaak: BBQ!
Oh en begrijp me niet verkeerd. Die typisch Australische bbq staat natuurlijk ook hoog op het culinaire lijstje van de Aussies (en die van mij) maar er is nog meer, veel meer.
Multiculti; een wereldkeuken
Australië is met recht een multiculti land waardoor de Australische keuken rijk is aan buitenlandse invloeden. Door deze mooie combinatie van culturen is er in Australië een bijzondere mix van wereldkeukens ontstaan; van Aziatisch tot Italiaans en van Mexicaans tot Grieks.
Neem Darwin; op sommige plekken in deze bruisende stad is het net of je je in Azië bevindt. De foodmarkt is gevuld met kraampjes vol dimsum, saté en pad thai. Niet zo gek, gezien de ligging van het noordelijke deel van Australië, dichtbij Azië.
Typisch Australisch eten uit eigen keuken
De eigen keuken van Australië is minstens zo bijzonder. Er zijn veel ‘native’ ingrediënten die je, door de afgelegen ligging van het land, nergens anders ter wereld tegenkomt. Neem bijvoorbeeld de bush tomato die groeit in de woestijn of de saltbush; een inheemse struik waarvan de blaadjes worden gebruikt in salades en roerbakgerechten. Ook de zure, enigszins bittere Davidson pruim groeit op het land; zo rechtstreeks uit de boomstam. Oh en op je brood smeer je geen pindakaas maar vegemite. Het lijkt op stroop maar niets is wat het lijkt. Het smaakt hartig en zout en is gemaakt van verschillende groenten, gistextract en kruiden.
Vlees, vis en de Aussie barbie
Non-vegetariërs smullen van de vele soorten krabben of mals en sappig kangoeroevlees. En natuurlijk van de enige echte Aussie barbie; oftewel barbecue! In veel parken en bij speeltuinen staan picknicktafels én (gratis) bbq’s op gas. BBQ-en is hier zo populair dat hele families hier neerstrijken. Koelbox mee met wat lekker vlees, vis en een koud drankje. Gezelligheid gegarandeerd!
Typisch Australisch eten als menu:
- Populair onder locals: Chicken Parmigiana. Deze gepaneerde kippenborst met tomatensaus en verschillende soorten kaas is mateloos populair onder de locals en verkrijgbaar in zo’n beetje elke Australische pub.
- Voor de lekker: Lamingtons. Ik waarschuw je alvast. Deze vierkante cakejes bedekt met chocola en kokosrasp zijn hopeloos verslavend!
- Typisch Australisch eten uit de bush: Damper. Een traditioneel Australisch brood, ook wel bush bread genoemd. De Aussies maken het op een kampvuur, gewoon in de bush in verschillende variaties; hartig met kruiden of zoet met appel, rozijnen en kaneel.
Tijdens een reis naar Down Under ontdek je het land en de lekkerste lokale gerechten. Unieke ervaringen maken je reis extra bijzonder. Ik help je graag jouw ideale route samen te stellen met de leukste slaapplekken en activiteiten. Neem gerust contact op. Vul een reisaanvraag in en ik ga met veel plezier voor je aan de slag.