Ellen

Ellen

persoonlijk reisadviseur

Lapland excursies

Een winterreis naar het hoge noorden is wat mij betreft niet compleet zonder Lapland excursies. Het uiterste noorden van Noorwegen, Zweden en Finland heet samen Lapland. En de meeste reizigers gaan hier niet naartoe voor alleen een skivakantie. Lapland staat garant voor echte winterpret. Maar wat is er nu allemaal mogelijk in Lapland en wat zijn mijn aanbevelingen?

Welke Lapland excursies zijn er?

Denk je aan Lapland, dan denk je al snel aan husky’s. Zittend in een hondenslee glijd je vrijwel geruisloos door het winterlandschap. Maar er is meer. De meest voorkomende excursies in Lapland zijn:

 • Sneeuwscootersafari
 • Huskysafari
 • Op pad met sneeuwschoenen
 • Een bezoek aan een rendierenboerderij

Sneeuwscootersafari

Tijdens een sneeuwscootersafari zit je, vaak samen met een medereiziger, op een sneeuwscooter. Je hijst je in een enorm warm pak, krijgt kort uitleg hoe je moet sturen en hop, off you go! Er zijn verschillende excursies mogelijk: van een korte kennismaking met sneeuwscooteren tot een volle dag op pad zijn. Ik heb zelf een middellange excursie gedaan en vond het rijden op een sneeuwscooter best pittig. Heb je wel zin in een uitdaging, dan kun je best een excursie doen die iets meer off the beaten track gaat.

Sneeuwscooter-Lapland-excursies

Huskysafari

Een huskysafari is wat mij betreft een must-do tijdens je reis naar Lapland. Tijdens deze Lapland excursie ervaar je echt de stilte, de uitgestrektheid en het winterlandschap. Ook nu weer krijg je eerst uitleg hoe je een slee moet besturen en, niet onbelangrijk vond ik, zie je hoe de honden behandeld worden. Bij ons zagen de husky’s er heel goed verzorgd uit en ze stonden te springen om voor de slee te worden gespannen. Het rennen door de sneeuw vinden ze echt leuk. Ook hierbij heb je weer diverse excursiemogelijkheden: van korte kennismakingstochten tot meerdaagse excursies met overnachting in cabins onderweg.

Sneeuwschoenwandelen

Een wat meer actieve excursie is wandelen met sneeuwschoenen. Het lijken net enorme tennisrackets die je onder je snowboots bindt. Op deze manier zak je niet te ver de sneeuw in en kun je gerust dwars door de natuur wandelen. Je hebt wandelingen overdag, maar ook ’s avonds in het donker. Dit vond ik zelf erg bijzonder. Halverwege stopten we bij een hut om een kop warme bessensap te drinken en onderweg kregen we uitleg over hoe je het noorderlicht kunt spotten. En wat een geluk dat wij die eerste avond ook direct dit natuurverschijnsel konden zien!

Bezoek aan een rendierenboerderij

Ben je op zoek naar wat minder actie en avontuur, breng dan een bezoek aan een rendierenboerderij. De Sami, een van oorsprong nomadisch volk wat in Lapland woont, geven je uitleg over hun manier van leven. Je krijgt uitleg over het leven op een rendierenboerderij en maakt vaak een kort ritje in een slee. Ik vond dit zelf de minste ervaring tijdens mijn Laplandreis, omdat het wat toeristisch oogt.

Rendieren-Lapland-excursies-Elina-Sirparanta
Credits: Elina Sirparanta

Andere Lapland excursies

Naast bovenstaande excursies in Lapland is er natuurlijk nog veel meer mogelijk.

 • Zo kun je als excursie een bezoek brengen aan een ijshotel en hier zelfs een nacht slapen.
 • Wat te denken van fatbiken door de sneeuw? Het lijkt op gewoon fietsen, maar dan op een fiets met enorm dikke banden.
 • Heb je wel eens van ijsvissen gehoord? Je gaat op pad en op een bevroren meer maak je een gat in het ijs. Hengel uit en hopen dat je iets vangt.
 • Langlaufen behoort ook tot de mogelijkheden. Je kunt direct op de ski’s stappen, maar ook kiezen voor een les om de beginselen te leren.

Ik hoop je hiermee geïnspireerd te hebben om tijdens een reis naar Lapland diverse excursies in te plannen. Het is goed om te weten dat sommige excursies niet meer ter plaatse te boeken zijn, omdat ze dan simpelweg al vol zijn. Daarom is mijn advies altijd: plan je excursies van tevoren.


Ben je enthousiast geworden over een reis naar Lapland? Wil je zelf ook die kant op en weet je niet goed waar je moet beginnen of wat je echt niet mag overslaan? Ik ben persoonlijk reisadviseur en stel graag je reis samen. Vul een reisaanvraag in en ik ga met veel plezier voor je aan de slag.

Nieuwste blogs

Deel deze blog

Op reis met Natuurlijk Op Reis?

Eén reactie

 1. Wij willen graag in September of begin Onktober naar Fins Laplsnd, een reis van ongeveer 6 of 8 dgn. We denken aan een huisje of hotel met logies en ontbijt. Wel willen we een aantal hoogte punten zien.
  Kunt u ons aan een idee helpen?
  Annerieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs