Een gletsjer in Nieuw-Zeeland. Die is er, meerdere zelfs, in al hun glorie, en het goede nieuws: ze zijn op veel plekken goed te bezoeken. Je ziet ze van onderaf na een prachtige wandeling, vanuit de lucht of met je voetjes op het ijs na een drop-off met een heli! Wie wil dat nou niet?
Een plek hoog in de bergen: het sneeuwt en het is koud. Dikke pakken sneeuw vormen een witte deken op het ruige gebergte. De laag wordt dikker en dikker en met de tijd steeds zwaarder waardoor de druk toeneemt en de sneeuw in elkaar wordt geperst tot een volle massa ijs. Het is een proces van jaren en als het maar lang genoeg duurt en koud is (en blijft), vormt zich een gletsjer.
Gletsjers Nieuw-Zeeland; ze bewegen!
Door de druk en temperatuurverschillen glijden ze langzaam naar beneden als enorme rivieren van ijs. Het is even imposant als verdrietig! Ze zijn prachtig en de grootsheid ervan is indrukwekkend. Tegelijkertijd weten we en zien we dat gletsjers zich terugtrekken en vele in de loop van de tijd zullen verdwijnen. Het maakt het extra bijzonder een gletsjer te bezoeken, want wie weet wanneer het niet meer kan.
Ok, terug naar Nieuw-Zeeland. Gletsjers heb je hier in overvloed en dan ook nog een paar heel bijzondere. De meeste gletsjers in Nieuw-Zeeland vind je op het Zuidereiland met als absolute paradepaardjes de Franz Josef Glacier en de Fox Glacier, beide gelegen in Westland Tai Poutini National Park.
Mijn persoonlijke favoriet? Zonder twijfel Franz Josef Glacier. Hij is redelijk makkelijk bereikbaar, het uitzicht op de gletsjer is prachtig en de wandeling ernaartoe is sprookjesachtig mooi. De Franz Jozef gletsjer ligt aan de westkust van Nieuw-Zeeland en daalt van 3000 meter hoogte af tot vlakbij de kust. Dat is trouwens heel bijzonder want nergens anders vind je gletsjers zo dicht bij zee. De wandeling vanaf de parking is ongeveer 45 minuten. Vanuit de vallei kan je de gletsjer zien maar niet het ijs op omdat de ijsmassa al een stuk is teruggetrokken en er regelmatig stukken afbreken.
Gletsjers Nieuw-Zeeland; hoe ga je ze zien (en voelen)?
- Hike richting het ijs
Vanaf het startpunt wandel je richting de gletsjer; over rotsen, tussen de bergen, door een kloof en langs een stroom met ijskoud smeltwater. De natuur om je heen maakt de wandeling groots en het eindpunt bij de gletsjer is al helemaal een kadootje. Je kunt het ijs niet aanraken, maar ervaart wel de immense grootheid van een gletsjer.
- Vlieg over het ijs
Met een heli of vliegtuig zie je de grote massa’s ijs vanuit de lucht. Een hele toffe ervaring die je een surrealistisch beeld geeft van de grillige vormen van de gletsjers in het gebergte.
- Heli-hike op het ijs
Eentje in de categorie ‘wil-je-niet-missen’! Eerst vlieg je met de heli over de bergen waarna je landt op de gletsjer. Je krijgt ijzers en wandelt met een gids over de ijsformaties. Het oppervlak zit vol met kloven en ijsgrotten waardoor je het beroemde blauwe ijs goed kan zien.
Nog een andere bekende gletsjer in Nieuw-Zeeland is de Tasman Gletsjer bij Mount Cook; Nieuw-Zeelands hoogste berg. Kies je hier voor een heli-hike, dan wandel je zelfs door een ijsgrot. Wow, wow, niet normaal zo mooi! Wat ook tof is hier, is een boottocht over het stuwmeer Tasman Lake. Dichterbij de monding van de Tasman gletsjer dan dit, kan je niet komen.
Maak je een reis door Nieuw-Zeeland dan wil je dit soort highlights niet missen en op lange wachttijden en volgeboekte helivluchten in het hoogseizoen zit je al helemaal niet te wachten. Slim dus om het vooraf vast te leggen. Vanuit ervaring ken ik de mooiste plekken en betrouwbare organisaties voor een bezoek aan de gletsjers. Weten waar? Neem contact met me op.